Pieprzyca peruwiańska, czyli doskonałe uzupełnienie energii

Pieprzyca peruwiańska, inaczej korzeń maca, to roślina rosnąca w Ameryce Południowej na wysokości ponad 3000 m n.p.m., przypominająca rzodkiew lub czosnek. Może mieć różne kolory: kremowy, żółty, jasnoróżowy, czerwony, fioletowy, czarny lub zielony. Ta najwyżej na świecie uprawiana roślina, mieszkańcom Boliwii i Peru znana jest już od dawna. Inkowie uważali ją za remedium na wiele przypadłości. Dzięki swoim bogatym właściwościom staje się coraz bardziej popularna na całym świecie.

Pieprzyca peruwiańska zaliczana jest do kategorii superfood. Spożycie jej niewielkiej ilości wpływa korzystnie na działanie organizmu. Ze względu na to, że jest źródłem cennych, egzogennych aminokwasów, polecana jest weganom. Ma delikatny korzenny smak. Można ją dodawać do koktajli, napojów, jogurtów, sałatek, czy zup. Stanowi doskonałe uzupełnienie zrównoważonej diety. Przeznaczona jest dla osób dorosłych.

Jak działa pieprzyca peruwiańska?

Korzeń maca to naturalny środek polecany osobom starającym się o dziecko. Redukuje objawy związane z wieloma uciążliwymi przypadłościami. Może łagodzić objawy związane z miesiączkowaniem.

Przeciwutleniacze zawarte w macy wspomagają pamięć, wydolność umysłową i koncentrację. Działają one na połączenia neuronalne wpływając na przyswajanie wiedzy. Maca wspiera także rozwój masy mięśniowej. Wzmacnia wytrzymałość i witalność organizmu. Ma wpływ na ogólne samopoczucie, zmniejszając przy tym poziom kortyzolu we krwi. Może dodać energii na cały dzień i być zamiennikiem porannej kawy; zwłaszcza napojów energetycznych, znanych ze swojej szkodliwości. Badania udowodniły ponadto, że korzeń ten może poprawiać samopoczucie.

Zawiera aminokwasy, fitohormony, antyoksydanty, mikroelementy, minerały takie jak wapń, miedź, cynk, mangan, selen, bor i żelazo oraz dużą dawkę witamin: A, B1, B2, B3, C oraz E. Przyda się osobom powracającym do zdrowia.

Pieprzyca może być ogromnym wsparciem dla osób starszych. Ma w sobie więcej białka od mleka, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu ubytków w układzie kostnym. Spowalnia procesy starzenia, redukując wolne rodniki, które niszczą komórki.

Roślina ta nie dość, że zawiera w sobie substancje pozwalające jej przetrwać w skrajnie trudnych warunkach, takich jak duże nasłonecznienie, silny wiatr, różnice temperatur i górskie podłoże, to jeszcze jest adaptogenem (podobnie jak żeń-szeń). Nie bez powodu dodawana jest do ograniczonej diety amerykańskich astronautów NASA. Spożywanie jej zwiększa odporność na traumatyczne przeżycia. Dostarcza organizmowi tego, czego najbardziej potrzebuje on w okresach wzmożonego wysiłku psychicznego i fizycznego. Może być spożywany lub przyjmowany przez dłuższy czas. To niewątpliwie niezwykły dar natury.

Maca nie może być zalewana gorącą wodą, ani dodawana do gorących posiłków, ponieważ traci wtedy swoje cenne właściwości. Proponujemy pieprzycę peruwiańską w formie sproszkowanej lub w formie kapsułek: https://biogo.pl/pl/p/MACA-KORZEN-W-PROSZKU-BIO-150-g-BIO-PLANET/19174. Co ważne, produkt nie zmienia swoich właściwości przez kilka lat.

Opublikowany w Blog